Vochtvlekken en salpetervorming is een probleem dat zich grotendeels voordoet in kelderruimtes. Doordat de waterdichtingslaag aan de buitenzijde van de kelder die geplaatst is bij de bouw van de kelder, niet meer optimaal of slecht geplaatst was, kan er vocht door de keldermuren dringen met het gevolg dat door de vocht in de muren ook de zouten geactiveerd worden en er salpetervorming ontstaat.

Dit kan behandeld worden door het plaatsen van een bekuiping.

Een bekuiping is een cementering bestaande uit cement, kwartszand en waterdichtmakende additieven. De pleister biedt in hoge mate weerstand aan binnendringend water en de ontwikkeling van salpeter. De bekuiping wordt steeds geplaatst tot op de bestaande betonnen vloerplaat met een verstevigende hiel.

Wij werken met een vier lagensysteem bekuiping, deze lagen bestaan uit 1 waterdichtingslaag, 1 antiesalpeterlaag en 2 druklagen. Zo kan de capillaire waterdruk afgeblokt worden.

Kelderbekuiping
Kelderbekuiping
Kelderbekuiping

Behandeling tegen insijpelend water: Drainage

Insijpelend water is een veel voorkomend probleem in kelders. Scheurtjes in oude keldervloeren en muren kunnen een baan maken voor insijpelend water. Dit gecombineerd met een hoog grondwaterpeil of een zeer natte buitenomgeving kan dus voor heel wat onaangename situaties zorgen.

Dit probleem kan behandeld worden door de plaatsing van een drainagesysteem.

Er zijn 2 soorten drainages:

  • Vloerdrainage
  • Randdrainage

Een vloerdrainage is een drainagesysteem voor binnenkomend water dat door de keldervloer komt. Op de bestaande keldervloer wordt een drainagemat geplaatst waarop een nieuwe betonvloer geplaatst wordt. Het water wordt onder de drainagemat naar een pompput geleid en via de pomp afgevoerd.

Vloerdrainage

Een randdrainage wordt geplaatst als er enkel waterinsijpeling is aan de kimnaad (de voeg tussen keldervloer en keldermuur). Op de bestaande keldervloer wordt er een waterdichte goot opgebouwd die het insijpelend water opvangt, naar een pompput leidt zodat het via de pomp kan worden afgevoerd.

Randdrainage